Hoe het begon

frank meijer op de Hoch
Frank op de Hoch

Ik ben geboren en getogen in Hengelo. Mijn muzikale loopbaan is begonnen bij Exelsior met slagwerk. Later had ik een buurjongen die wel eens in de tuin gitaarspeelde, en daarbij veel mensen om zich heen verzamelde. Dat was leuk! In 1977 kocht ik een gitaar en ik ging vakantiewerk doen op kampeerterrein de Hoch. Op de Hoch leerde ik, aan het kampvuur, gitaarspelen. Marcel Boelaars liep ook op de Hoch rond en in 1978 nam ik bij hem gitaarles.

Hoe ging het verder?

In 1979 heb ik toelatingsexamen gedaan voor het conservatorium en meteen kreeg ik mijn eerste leerling. In 1984 ben ik afgestudeerd bij Jorge Oraison. In 1984-1985 heb ik mijn vervangende dienstplicht gedaan als groepsleider op de Heijgraaf in Woudenberg.

Net afgestudeerd aan het conservatorium

Ondertussen had ik een meisje met een gitaar en een tent aan de haak geslagen. In 1986 zijn we gaan samenwonen in Hengelo. Ik ben toen weer begonnen om een lespraktijk op te zetten. De eerste leerlingenavond hebben we gedaan in de huiskamer van mijn ouders. Later volgden het Poolhuis, de Kleine Kunst, de Thaborkerk, het Rabotheater, het Wapen van Hengelo en Metropool. Het leerlingenaantal groeide gestaag, dus de zalen werden steeds groter.

eerste voorspeelavond
Eerste leerlingenconcert in de huiskamer

Omdat de banen niet voor het oprapen lagen, heb ik op allerlei fronten geprobeerd om geld te verdienen met wat ik het liefste doe: gitaarspelen. Dit resulteerde in soloconcerten in bv. het Poolhuis. In 1988 ben ik gevraagd voor het Segovia Guitar Quartet. Hiermee zijn we redelijk succesvol geweest, het heeft geleid tot een CD in 1991 en diverse optredens voor radio en TV.

cd segovia kwartet
v.l.n.r. Ed Westerik, Frank Meijer, Joop Koek, Saskia Spinder

Organiseren

In Hengelo heb ik in begin jaren 90 ook nog enkele gitaarfestivals georganiseerd. Hierbij combineerde ik leerlingenconcerten met professionals als bv. Harry Sacksioni en het Rosenbergtrio. Op de Bornse muziekschool heb ik nog enige jaren gewerkt als gitaarleraar.

In 1994 werd onze zoon Ivo geboren en heb ik ervoor gekozen om alleen nog maar les te geven en leerlingenconcerten te organiseren.

Lespraktijk

Frank Meijer met zijn leerlingen

Ik heb nu een bloeiende lespraktijk. Hoewel ik veel leerlingen heb, streef ik ernaar iedereen persoonlijk te begeleiden. Samen met de leerling bekijken wat deze leerling wil leren en dat ook te laten lukken. Gitaarles geven is niet alleen een technisch proces, je moet je ook verdiepen in de mens achter de leerling.

Frank Meijer met leerlingen

Daarnaast probeer ik mensen te stimuleren het beste uit zichelf te halen. Meedoen met Frankpop is bijvoorbeeld heel nuttig om te leren samenspelen en om iets helemaal àf te maken. Je werkt samen ergens naar toe. Het kan aan de andere kant ook een stimulans zijn voor andere leerlingen om te zien wat er gedaan wordt op het podium.

Familie Meijer guitar experience
Intussen doet de hele familie met mij mee: v.l.n.r. Frank, Ivo, Gerda en Anika Meijer